tiistai 25. marraskuuta 2008

Esteettömyyden kartoitusta vie eteenpäin ESKEH-projekti

Esteettömyyden arviointimenetelmän ja kartoituslomakkeen kehittäminen (ESKEH)

ESKEH on Invalidiliiton projekti, jossa esteettömyysyhdistys on yhteistyötahona. Projektipäällikkö Anna Ruskovaara esitteli projektia esteettömyysyhdistyksen syyskokouksen yhteydessä. Nyt noin parivuotinen projekti on päättymässä ja tulokset valmistuvat vuoden vaihteen jälkeen. Silloin julkaistaan opaskirja sekä kartoituslomake esteettömyyden kartoituksen avuksi.

Ensi vuonna käynnistyy avoimen ammattikorkeakoulun pilottikoulutus, joissa kartoitusta opiskellaan. Haaveena onkin saada esteettömyyden kartoittajalle auktorisointi ja että esteettömyyden kartoitus tehtäisiin rakennuksille kuntoarvion yhteydessä.

Mitä tarkoittaa esteettömyyden kartoitus käytännössä?

Kartoituksessa mitataan oppaan ohjeiden mukaan muun muassa tasoeroja, kulkuväylien leveyksiä, miten paljon voimaa tarvitaan oven avaamiseen. Mitattuja arvoja verrataan suositeltaviin ja määräysten mukaisiin arvoihin, jotka näkyvät kartoituslomakkeesta.

Kartoituksessa testataan induktiosilmukan toimivuus testilaitteella siis äänen kuuluvuus kuulolaitteen käyttäjälle esimerkiksi luentosalissa tai kokoushuoneessa. Kuuluvuuden testauksissa tuleekin usein esiin puutteita.

Kaikkea ei voida mitata, ja siksi kartoituksessa myös arvioidaan esteettömyyttä kartoittajan tekemien havaintoja avulla. Tämän takia koulutus on erityisen tärkeä. Esimerkiksi arvioidaan, miten hyvin vaaleiden ja tummien sävyjen vaihtelun avulla erottuu vaikkapa rapun reuna tai oven sijainti.

Kartoituksesta kirjoitetaan raportti, jossa annetaan toimenpide-ehdotuksia. Lopuksi raportti esitellään tilaajalle.

Linkki ESKEH-projektin nettisivulle.

Ei kommentteja: